lördag 19 mars 2011

Andra dagen på Crufts 2011 - med Sky

Mattarna började köa tidigt till andra dagen för att de skulle få bra platser vid collieringarna. När de kom in så hade redan utställarna bokat upp mycket så de satte sig längst fram i tikringen. Bakom dem satt en fin tik, Maqueeba holly love of life at Malina, som blev väldigt förtjust i dem och hoppade upp och lade sig över deras knän och skulle kramas flera gånger! Det gick bra för henne i ringen när hon tävlade i klassen Special junior bitch och placerade sig som fyra (reserve). Här sitter hon hos sin husse.


De spanade in prisbordet i hanhundarnas ring och hittade då också min uppfödarmatte Meta med sällskap Anette, som är Sams matte. De hade några platser över så mattarna flyttade över till hanhundsringen för att bättre kunna titta på när Sky (Danfrebek Design De Luxe) skulle komma in. Senare dök också Maria från Brudholmens och Tarja från Callahorns upp.


Till slut blev det dags för Sky att äntra ringen. Det var 14 anmälda i hans klass men fyra dök inte upp. Klassen var Open Dog vilket är den klass där de mest meriterade hundarna ställer upp, champions och hundar som tidigare blivit BIR på Crufts. Stenhård konkurrens med andra ord. Och en handler som domaren inte kände till. Fullt med kända hundar och mycket välkända uppfödare runtom Sky. Mattarna hade lite svåt att hänga med i de första klasserna innan de kom på att hundarna inte står i någon speciell ordning som i katalogen utan varje handler bestämmer själva var de vill stå när de ska rada upp sig i klassen!


Sky skötte sig exemplariskt hela tiden, han var tokfokuserad på sin matte, eller var det på kycklingbiten möjligen… Tråkigt nog var det en del hundar som sprang hukade eller vägrade springa på mattan medan andra inte vågade gå utanför mattan. Men annars var det oerhört fina hundar som var lugna och skötte sig utmärkt i en stor och stressig miljö.
Här står Sky med Meta och väntar på sin tur hos domaren.
Domaren granskar Sky lite närmare.När alla hade blivit granskade av domare Mrs P.R. Parry tog hon sig tid och gick fram och ganskade varje hund igen för att välja ut vilka fem som skulle få komma fram och stanna kvar. Här får sig Sky en extra granskning framifrån och från sidan.När hon valt ut fem stycken och ställt dem i ordning kunde de bli omflyttade hur som helst så man var inte säker. Ett kort tag såg det ut som om Sky skulle kunna knipa en tredjeplats men så flyttade hon fram fyran vilket inte var så konstigt eftersom han var en väldigt fin hund som dessuotm blev BIR på Crufts 2009. På den här bilden ser man tvåan CH Samhaven Toast Master med Alison Grainger, Sky och Meta samt CH Ladnar Kingfisher JW med sin matte Sue Randall. Hunden som vann klassen var trefärgad och heter Tiganlea Best of Times for Rayawna.


Efter omflyttningen ser vi här hur Sky får sitt fjärdepris, Reserve. Efter honom kom en hund från den välkända kenneln Corydon som visades av sin husse och uppfödare J. Blake, hunden heter Corydon Once in a Blue Moon.


Fantastiskt bra gjort av Sky och Meta att placera sig i en av de tuffaste klasserna på Crufts. GRATTIS!


Det här diplomet fick Sky för sin fjärdeplats.


Rosetter delades bara ut till de tre första, men en grön rosett till Sky fanns att köpa. Här ser ni grön till fyran och lila till femman. Även ramar till diplomen fanns samt en stor rosett för den som redan hunnit kvalificera sig till Crufts 2012 eller så kunde man ju köpa en sådna om man hade väldigt bra självförtroende inför sommarens vänstervarvande.


Sky tar här en välförtjänt paus i sitt lilla bås.


Det fanns föstås många andra vackra hundar att titta på på Crufts också. Mattarna hittade en hel hög med slänktingar till mig. Det gick bra i ringarna för dem dessutom. Här är Danfrebek Exotic Edition som placerade sig på en fjärde plats i klassen Special junior dog (samma mamma som Mady).


Här ser ni vackra CH Danfrebek Truly Mady Deeply With Alanita JW ShCM med sin och Skys uppfödare Fran Kaye som har kenneln Danfrebek.


Min farfar och följande hundars (som var där) morfar är GB CH Lynmead Lust In The Dust, alltså är min pappa och deras mamma halvsyskon. De är Danfrebek Exotic Edition, CH Danfrebek Truly Mady Deeply With Alanita JW ShCM, Lynmead Danfrebek Truly Yours (placerade sig på en fjärde plats och är Madys helsyster), Danfrebek True Dreams Over Barrenclough och Danfrebek Truly Devine at Annalee.

Hade också släktingar där som gick tillbaka på min mammas sida. Danfrebek Be-Dazzled som var där har samma pappa som min morfarsfar Danfrebek Deltron, alltså Danfrebek I’Am Not Bitter.

En annan söt flicka som Fran Kaye hade med sig var Danfrebek Love Child som tävlade i Post Graduate Bitch och placerade sig som 4 (res).


En nästan tvåårig kille som matte tyckte liknade mig vid första anblicken var Bronvannin Marine Boy. Tycker nog inte själv att vi är så värst lika annat än färgen och ja kanske lite i huvudet fast mitt är snyggare. Han tävlade i två klasser, det fick man göra om man kvalificerade sig åldersmässigt och meritmässigt till flera!


Så här såg båsen ut och varje hund fick ett eget. Där blev de fastbundna och låg snällt och väntade medan ägaren var borta och kanske visade någon annan hund. Eller så låg de i burar som Sky gjorde. Här ser vi tre fina hundar från kennel Lanlin, de har fått ett tredjediplom och två andraplatsdiplom.


Kakan gick och tittade i montern som Collieklubben hade fått ställa upp precis vid ringarna. Där fanns en bok som hon inte kände till sedan tidigare men som verkade väldigt intressant. Hon bläddrade lite i den och då hon bestämde sig för att köpa den kom precis författaren själv förbi och blev ombedd att signera. Där hade hon tur, damen i fråga är över 80 år gammal och ingen mindre än Hazel Hunt med Rifflesea Collies. Här signerar hon sin bok The Rough Collie: Companion and Showdog.


Här en bild på fredagens tjocka katalog, Handboken från The British Collie Club och så Hazel Hunts bok.


Jag hade gärna hängt med där på mässan för att förutom snygga brudar så verkar det ha funnits en del annat skoj att pyssla med. Den här voven hade hittat massa smaskig mat och stod länge och lät sig väl smaka berättade mattarna.


När Kakan var ute på shoppingrunda så gick hon förbi de här superduktiga vovarna och hann precis ta kort på dem när de satt så fint.


Anette hade hunnit shoppa lite och tipsade om kavajer med påklistrade diamanttassar. De fanns i olika varianter och såg ut såhär.


Det blev ingen tasskavaj för Kakan men när hon kom hem hade hon turen att hitta den här fina jackan som ska bli vårens utställningsjacka. Hon har ju jagat skotskrutiga byxor hur länge som helst utan att hitta några men nu lägger hon ner det projektet när hon istället hittade den här tjusiga kavajen. Tanken med skotskrutigt är kopplingen till Skottland som vi colliehundar har.


Precis när mattarna skulle gå till flyget frågade en av funktionärerna på Crufts om de ville ställa sig vid skylten och bli fotade. Mattarna hade nästan glömt bort hur otroligt trevliga de är i England men under hela resan blev de ständigt påminda om vänlighet och hänsyn av trevliga engelsmän. De låter hälsa att de kommer tillbaka. Kanske hänger jag på nästan gång!

0 kommentarer: