onsdag 18 april 2007

Väntans tider

Vi väntar på en Lassie-flicka från Skåne som förhoppningsvis ska komma till oss i sommar. Nu har vi nämligen äntligen hittat de fina föräldrarna :-)

Kerstin och jag har letat massor på valphänvisningarna och genom kennelsidorna för att hitta bra föräldrar. Vi har lärt oss mycket om hur colliehunden mår i dagsläget, att det är viktigt att titta på hur ögonlysningarna gått, hur höfterna är och också hur deras mentala status är.

Eftersom Kerstin växt upp med en collie så kände hon till vad som då i alla fall var vanliga kännetecken på deras hälsa. Vi ville båda se om vi kunde hitta föräldrar med bra mental status så vi fick hjälp med att mer ingående lära oss läsa MH, olika typer av spindeldiagram, titta på rasprofilen och vad snittet faktiskt ligger på blande de collies som är testade i dagsläget.

Vi hoppades hitta hundar som främst var mentalt bra och gärna hade föräldrar som var intresserade av att jobba lite. Förhoppningen var att hitta de som inte var så rädda - ingen kvarstående rädsla att tala om, etta på skott var ett krav, och gärna att de var lekfulla och kanske hade lite över snittet på jaktpunkterna. Och så det där med att hunden är snygg är bara som en bonus, främst ska den vara en trevlig kamrat som man kan utvecklas med. Kerstin har ändå en preferens om utseende så tillvida att hon vill ha en som är sobel till färgen.

Med en hund som är intresserad och inte så rädd kan man prova på spår och lydnad. Nu kan vi inte mycket själva men har en fin vän som ska träna med oss och låta oss lära av hennes hund som är viltspårschampion.

0 kommentarer: